szechenyi2020
Máriapócs
 • Főoldal
 • Kapcsolat
 • Közérdekű adat
 • KeresésAkadálymentesített nézet

  Művelődési Ház és Városi Könyvtár

  A MÁRIAPÓCSI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR BEMUTATÁSA

   

  A Máriapócsi Művelődési Ház és Városi Könyvtár 1960 óta működő intézmény. Önkormányzati fenntartású intézmény állandó 1 főfoglalkozású munkavállalóval, és 5 fő kulturális közhasznú dolgozóval.

  Több funkciós intézményként a közművelődési, könyvtári feladatokon túl alapvető oktatási tevékenységet is végzünk, segítjük az egyesületek, alapítványok munkáját. Hagyományőrző és kulturális rendezvényeink célja a település és az egész lakosság bevonása a közművelődésbe. Közösségi programjaink a civil szféra és az intézmények, összefogásával valósul meg, szem előtt tartva a helyi szereplők bevonását a programokba.

  1994 óta heti rendszerességgel működik népművészeti műhely, melyhez csatlakozott a pócsi lányokból, asszonyokból létrejött Fodorinda Néptánccsoport is. 2013 óta a Fodorinda Táncház programunknak köszönhetően havi rendszerességgel vezetünk táncházaikat, melyen nemcsak gyerekek vesznek részt. Népzenei ismeretünkkel is segítjük a település népművészeti hagyományait, hiszen egy-egy művész kiállításának megnyitójához nélkülözhetetlen lett a mi asszonyaink és lányaink által előadott népdalcsokrok.

  Természetesen ezek mellett nagyon sok szakmai tevékenységünk van. Kapcsolattartás és programszervezés (hagyományőrző rendezvények, nemzeti ünnepek, szakkörök, civil szervezetek segítése), könyvtári területen a kölcsönzéstől a pályázatírásig széles körű e tevékenységünk. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett számítástechnikai tanfolyamok szervezünk, képújságot szerkesztünk.

  A Máriapócsi Művelődési Ház és Városi Könyvtár 2004 óta működik E-Magyarország Pont ként is. 2019-től DJP pont vagyunk, így ingyenes Internetes elérésével az elektronikus és a hagyományos ügyintézést is tudjuk biztosítani a lakosság részére. 

  Az Európai Unióval kapcsolatos aktuális információk és a pályázat-figyelés eredményeképpen információkat továbbítunk a megjelölt célcsoportokhoz, elkészítjük pályázataikat, a szombati nyitva tartásnak köszönhetően pedig, ki tudjuk szolgálni az egyre növekvő széles igényt.

  Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság bevonása mellett a működő civil szervezeteket is bevontuk a programba, ennek köszönhetően a pályázati lehetőségek mellett az ügyintézési feladatok elvégzésben is segíteni tudunk. Ezzel erősítjük a motivációt az e-program használatához, továbbra növeljük a nyitottságot, ismereteket adunk át képzéseket folytatunk, tudatosítjuk az e-ügyintézés, információszerzés előnyeit.

  2015-ben költözünk át új épületegyüttesbe. Az IVS „„Integrált városfejlesztési célok megvalósítása Máriapócson” című, ÉAOP-5.1.1/D-09-2f-2013-0002 kódszámú beruházásnak köszönhetően új Kulturális Központ és Városi Könyvtár épült. A 200 fő befogadására alkalmas rendezvénytermünk lehetőséget ad nagyobb rendezvények nemzeti ünnepek, esküvők megszervezésére. Folyamatosan igyekszünk tárgyi eszközeinket bővíteni és a mai kor követelményeinek megfelelni. Könyvtárunk három részlegből áll: olvasóterem, adminisztrációs terem és informatikai részleg. Hétköznapokon és hétvégén is állunk ügyfeleink és a lakosság rendelkezésére. 

  Nem csak személyesen, de online módon is elérhetőek vagyunk: 

  A mariapocs.monguz.hu weboldalon online katalógusunkból megnézhetik olvasóink teljes állományunkat. A honlapon és facebook oldalunkon folyamatos tájékoztatunk rendezvényeinkről és programjainkról.

  Alaptevékenységeink:

  1. Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása
  2. A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
  3. Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása
  4. A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása
  5. Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása
  6. A tehetséggondozás és -fejlesztés feltételeinek biztosítása
  7. Kulturális alapú gazdaságfejlesztés
  8. Szervezi a nyilvános könyvtári feladatok ellátásával kapcsolatos feladatokat
  iratkozzon fel hírlevelünkre!
  iratkozzon fel hírlevelünkre!