szechenyi2020
Máriapócs
 • Főoldal
 • Kapcsolat
 • Közérdekű adat
 • KeresésAkadálymentesített nézet

  Máriapócs Települési Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat

  >>> VÁLASZTÁS 2024

  A magyarországi ruszinok őshonosak a Kárpát - medencében. Sorsuk szinte teljes egészében azonos a magyarságéval. A ruszin az egyetlen Kárpát - medencei nép, amely sosem fordult szembe a magyarsággal, hanem mind a Rákóczi mind a Kossuth neve által fémjelzett szabadságharcban együtt harcolt a közös gazdasági és nemzeti érdekekért.
  A pócsi ruszinok gyökereit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy pócsi ruszinokról 1666-ból olvashatunk először, majd II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc leverése után, a fejedelem hű ruszinjai közül többen Pócson telepedtek le. Egy 1720-as vármegyei összeírás tiszta ruszin közösségnek jelzi a falut. 1920-ig a határok lezárásáig állandó népi, kulturális és társadalmi kapcsolat volt a ruszin területekkel.
   Máriapócs Város Ruszin Kisebbségi Önkormányzata 2006. október 16.-án alakult meg.
  Az alakuló ülésen a települési kisebbségi önkormányzat testülete a tagjai közül társadalmi megbízású elnököt, az elnök helyettesítésére, munkájának segítésére társadalmi megbízású elnökhelyettest választott. 

  A 2019. október 13. napján választást követően az alábbiak szerint alakult a Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat:

  Elnök: Ruszinkó Jánosné
  Elnök-helyettes: Komiszár János
  Képviselő: Borsi Sándorné

  A ruszin közösség ülésein, közmeghallgatásain is bárki részt vehet, és az aktivitásával jelezheti, hogy tagja kíván lenni ennek a közösségnek.
  A Ruszin Kisebbségi Önkormányzattal Máriapócs gazdagodott, egy új kisebbségi közösséggel, amely azóta hatékonyan részt vesz a város társadalmi életében, rendezvényein, véleményt formál a település fejlődését érintő kérdésekben.
  A ruszin hagyományok, gazdag kultúrájának megmutatásával is igyekeznek új és üde színfolt lenni Máriapócs, és a térség kulturális életében.

  Unknown-5.jpg (889 KB)

  Kárpátaljai ruszinok himnusza
   

  Kárpátalja jó ruszinja,

  Mély álmodból ébredj fel!

  Szólít már a néped szava:

  Tedd szent kötelességed!

   

  Hőn  szeretett népem,

  Szabadságban éljen!

  Nemzetünket ne tiporja

  Gaz ellenség vihara,

  Ragyogj fel, igazság napja

  Végre minden ruszinra!

   

  Arra kérünk, Istenünk,

  Éljen boldogan népünk!

  Védd meg ruszin népedet,

  Adj néki üdvösséget,

  Oltalmat és jobb létet!


       Olekszander Duhnovics 

  Ruszin.jpg (11 KB)

  Ruszin karácsonyi kántálás: ruszin karácsonyi vallási hagyomány ápolása

  NKUL-KP-1-2023/1-000254

  2023-ban is megvalósult a Hagyományőrző Ruszin Karácsonyi rendezvényünk, mely a közel negyven éves hagyományokat őrzi meg és adja tovább a fiatalabb generációnak. A ruszin kántálás bemutatása után hagyományos énekek éneklése mellett várjuk a Kis Jézus megszületését. Az idei évben élő zenéi kísérettel énekeltük el betlehemi dalainkat, versekkel és énekes gitáros zenével kiegészülve. A műsort előadták: Ruszinkó Jánosné, Borsi Sándorné, Bérsi Györgyné, Ruszinkó Tünde, Vona Dóra, Vonáné Pásztor Éva. 

  A programot a Magyar Kormány támogatta.

                      bga_alap_logo.png (22 KB)   megvalosult_magyarorszag_kormanyanak_tamogatasaval_2023.jpg (128 KB)     megvalosult.jpg (159 KB)

   

  Ruszin karácsonyi kántálás: ruszin karácsonyi vallási hagyomány ápolása

  NKUL-KP-1-2022/1-000506

  A 2006-tól minden esztendőben megvalósul a Hagyományőrző Ruszin Karácsonyi rendezvényünk, mely a közel negyven éves hagyományokat őrzi meg és adja tovább a fiatalabb generációnak. A kántálás napjainkig élő, vallásos eredetű szokás, a ruszin kántálás bemutatása után hagyományos énekek éneklése mellett várjuk a Kis Jézus megszületését. Az idei évben élő zenével harmónika kísérettel énekeltük el betlehemi dalainkat, a kántálás mellett versek is elhangoztak, melyek lélekben is felkészítenek bennünket a karácsonyra és a kis Jézus születésére.

  A rendezvény ideje: 2022.12.10. 17 órától

  Helyszíne: Emmánuel Zarándokközpont Máriapócs

   

  NKER-KP-1-2021/1-000035

  "Nemzetiségi hitéletében jelentős szerepet betöltő útmenti keresztek felújítását a Magyarország Kormánya támogatta a Nemzetiközi Eucharisztikus Kongresszus évében 2021."

  Máriapócs közigazgatási területén lévő út menti keresztek felújítása.

  Máriapócson a ruszin vallásnak és a hitélet ápolásának régi hagyománya van, hiszen Nemzeti Kegyhely vagyunk. A 17. században települtek be városunkba görög katolikus ruszinok, nekik köszönhető a görög vallás elterjedése a megyében. A bazilita rendház és ruszin szerzetesek múltunk történelmünk és vallásunk alapja volt régen és ma is. Ezt a vallási hagyományt igyekszik ápolni ma is a ruszin nemzetiség és közösen a görög katolikus egyházzal. Az elmúlt években számos közös projektet valósítottunk meg: Romzsa Tódor és Gojdics Péter mozaikok a kegytemplomban, Szent II. János Pál pápa úti ikon létrehozása. A kiválasztott és pályázatban benyújtott 9 kereszt közül 3-at sikerült felújítania támogatási forrásból, ezek voltak a legrosszabb állapotban és ezek a zarándoklatok alatt leginkább látogatottak, Máriapócsra Ófehértó, Pócspetri, Nyíregyháza és Nyírbátor felől vezető utak mentén találhatóak.

  A projekt a Magyar Állam támogatásával valósult meg:

  keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2020.jpg (104 KB)   regi_kereszt_2021.jpg (323 KB)

   

  Ezúton mondunk köszönetet Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár úrnak, a Magyar Kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a Máriapócs Település Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat részére nyújtott támogatásért. A NEMZ-N-20-0045 támogatásának köszönhetően megvalósult a Szent II. János Pál pápa úti ikon Máriapócson, és a NEMZ-BER-2020-0055 Nemzetiségi Iroda fejújítása.

   

  xmegvalosult_a_magyar_kormany_tamo15AW5BUhU1-2-4.jpg (17 KB)

   

   

  A NEMZ-KUL-19-0788 Kulturális, hitéleti program

   a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával valósult meg.

  keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2019-3.jpg (22 KB)

   

  keszult-3.jpg (67 KB)

   

   

  A Máriapócsi Ruszin Nemzetiségi Táborban egy héten át a képzőművészet, játékok, kézműves foglalkozások, néptánc, nyelvtanulás és nem utolsó sorban finom falatok vártuk a nyári szabadidőben éppen itthon tartózkodó gyermekeket.

  A program a Magyar Kormány támogatásával a NEMZ-TAB-19-0050 projekt keretében valósult meg.

   

  kormány2019-3.jpg (22 KB)

  S22C-6e22100512221_0001-3.jpg (77 KB)

  iratkozzon fel hírlevelünkre!
  iratkozzon fel hírlevelünkre!